شاید بیش از ده هزار سال قبل از میلاد مسیح انسانها موفق شدند با استفاده از جنس سنگ چخماق یا دندان های بعضی از حیوانات، ابزار آلات جراحی را بسازند.
بقراط حکیم صفحات کوچک فلزی را با حرارت دادن و تغییر به شکل تیغ تیز تبدیل می نمود. سلوسوس حکیم در رم باستان موفق شد، ابزارهایی مانند چاقو، اره، فورسپس، اره، تیغ و هوک را در جراحی استفاده نماید اما از قرن ۱۸ و ۱۹ ابزارهای جراحی به دست صنعت گران، نقره سازها، مس گرها و خراطان ماهر ساخته می شد.
دسته ابزارها به شکل زیبایی از عاج فیل و چوب تراشیده ساخته می شد. ابزار آلات جراحی معمولا از فلزات مختلفی تولید می شود. از قبیل نیکل، تنگستن کارباید، نقره، برنزیا مس قابل انعطاف، تیتانیوم، آلیاژهای کبالت، فولاد ضد زنگ یا استینلس استیل که تقریبا امروزه ۸۵ درصد ابزار آلات جراحی از این جنس ساخته می شود.
وسایل و ابزار الات جراحی قابلیت و توانایی دست جراح را افزایش می دهد. معمولا اسامی اغلب وسایل با توجه به نوع کارکرد و نام سازندگان آن انتخاب می شوند. مانندوسایل جراحی یاشارگیل که پروفسور غازی یاشارگیل جراح بزرگ مغز که از سوی انجمن جراحان مغز آمریکا به جراح مغز قرن معرفی شده بسیاری از وسایل جراحی را طراحی و به نام خود ثبت نموده است از قبیل ست جراحی مغز یاشارگیل، سرساکشن یاشارگیل و اکارتورهای یاشارگیل و…..
برگرفته از کتاب: آشنایی با دستگاه های پزشکی
نویسنده: محمد سرشار
نظرات کاربران