این دستگاه را به طور خلاصه ECG یا به آلمانی EKG می گویند. این دستگاه فعالیت الکتریکی قلب را به وسیله الکترود بر روی کاغذی حساس به نام نوار قلب ثبت می کند و بدین وسیله پزشک معالج می تواند نوسانات قلبی را مورد بررسی قرار دهد.
دستگاه الکتروکاردیوگرافی به وسیله لیدهای مختلف تغییرات پتانسیل الکتریکی که در اثر فعالیت الکتریکی عضله قلب به وجود می آید را ثبت می کند. این نمودار پیوسته بر روی کاغذی خط کشی شده (شطرنجی) حفظ می شود.
اطلاعاتی که بر روی الکتروکاردیوگرام ثبت می شود نشان دهنده امواج الکتریکی قلب می باشد. این امواج مراحل مختلف تحریکات قلبی هستند. هر مربع کاغذ نوار قلب یک میلی متر طول دارد. محور افقی بر روی کاغذ الكترو نشان دهنده زمان و محور عرض آن نشان دهنده شدت جریان الکتریکی است. دستگاه الکترو به طور استاندارد با سرعت ۲۵ میلی متر در ثانیه وقایع الکتریکی قلب را ثبت می کند.
دستگاه الکترو ELECTRO CARDIO GRAPHY به طور استاندارد به نحوی تنظیم شده است که جریان الکتریکی با شدت یک میلی ولت موجی به اندازه ده میلیمتر بر روی کاغذ نوار قلب ترسیم می کند. اگر هیچ انرژی الکتریکی وجود نداشته باشد دستگاه یک خط صاف ترسیم می کند و این خط ایزوالکترونیک نامیده می شود.
قلم هایی که در دستگاه الکتروکاردیوگرافی به کار رفته اند یا به صورت جوهری یا حرارتی یا ماتریس (کریستال حرارتی هستند) قلم های ماتریس کریستال حرارتی امروزه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. بعضی از دستگاه ها دارای چشم الکترونیکی هستند و نوارهای آن باید دارای سنسور باشد تا چشم الکترونیکی بتواند نوار را بپذیرد.
امروزه به دلیل مشکلات بیش از اندازه در زمینه مسائل قلبی و سکته های ناگهانی، فناوری پزشکی دستگاه های ظریف و کوچک و قابل حمل به بازار عرضه شده که می تواند نوسانات قلبی را گزارش و حتی آن را به مراکز اورژانسی اطلاع دهد. با افزایش ضربان قلب مدت زمان هر سیکل قلبی کمتر از 0.8 ثانیه است. قلب در 0.8 ثانیه زندگی 0.4 استراحت و 0.4 در حال فعالیت است. یک دقیقه ۶۰ ثانیه می باشد. اگر 0.8 را بر 60 ثانیه تقسیم کنیم عدد 75 بدست می آید یعنی در هر دقیقه به طور متوسط 75 بار می زند.
دستگاه الکتروکاردیوگرافی به صورت تک کانال و چند کانال به بازار عرضه می شود. الكترو چند کانال سبب ساده تر شدن تفسیر سیگنال ثبت شده می شود. هر دستگاه الکترو دارای چهار عدد گیره به رنگ های مختلف جهت دست و پا می باشند. الکترودهای دست و پا برای سهولت استفاده به رنگ های زرد، قرمز، مشکی و سبز تولید می شود. دست چپ زرد، دست راست قرمز، پای راست مشکی و پای چپ سبز، همچنین هر دستگاه دارای شش عدد پوآر به رنگهای مختلف یا تک رنگ می باشد.
پوآر یا مکش هایی که جهت اتصال به سیم های انتقال دهنده دستگاه الکتروکاردیوگرافی که بر روی اعضای مختلف بدن متصل می شود و به دو صورت بزرگسال و اطفال تولید می گردد. بهترین نوع آن باید دارای دهانه فلزی و پیچ قابل تنظیم باشد. بعضی از الکتروه دارای صفحه LCD برای نمایش نمودارها می باشد.
برای استفاده از الکترو باید نکاتی را رعایت نمود:
- حتی الامکان از ارت استفاده شود.
- در صورت داشتن قلم، نوک آن هر چند روز با پنبه و الكل تمیز شود و برای جلوگیری از نوسانات برقی از استابلایزر استفاده شود.
- اگر از باتری استفاده می شود برای طولانی تر شدن عمر آن باتری ها به طور منظم شارژ و دشارژ شود.
- از کاغذهای استاندارد و مناسب استفاده شود.
برگرفته از کتاب: آشنایی با دستگاه های پزشکی
نویسنده: محمد سرشار
برگرفته از کتاب: آشنایی با دستگاه های پزشکی
نویسنده: محمد سرشار
نظرات کاربران