یکی از ارکان مهم اتاق عمل چراغ سیالیتیک SURGICAL LIGHT می باشد، مهم ترین مشخصه یک چراغ سیالیتیک این است که نور آن مکفی و مشابه نور روز باشد و با استفاده از فیلتر دارای نور سرد دارای عدم سایه، حرکت مناسب جهت فوکوس کردن نور و قابلیت تنظیم مناسب جهت منطقه مورد نظر را داشته باشد و علاوه بر آن در منطقه مورد نظر بتوان آن را قفل نموده و دستگیره تنظیم کننده قابل استریل باشد.
بطور کلی چراغ های اتاق عمل باید دارای نوری متمرکز و قابل کم و زیاد شدن و فیلترینگ جهت جلوگیری از گرما و شاسی قابل استریل داشته باشند. گرچه تابش های نوری متعدد از زوایای مختلف است ولی باید نقاط کانونی آن در عمل بر یکدیگر منطبق شوند تا ایجاد سایه نگردد. به این گونه چراغ هاتک کانون یا مولتی فوکال (MULTI FOCAL) می گویند.
استاندارد جهانی برای حداقل روشنایی ۲۵۰۰۰ تا۲۷۰۰۰ لوکس (واحد روشنایی می باشد. این مقدار روشنایی براساس استاندارد آمریکا می باشد. میزان تامین نور با واحد لوکس اندازه گیری می شود و یکی از مواردی که در طراحی لامپ ها باید در نظر گرفت رنگ نور است که با واحد کلوین معین می گردد و محدوده قابل قبول برای لامپ های اتاق عمل از ۳۵۰۰ تا ۶۷۰۰ کلوین می باشد. برای اینکه بدانیم این تعداد کلوین چگونه است خورشید در هنگام ظهر بین ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کلوین گرمای رنگی دارد.
طرح اولین چراغ سیالیتیک را شاید بتوان به قرن نوزدهم به ابتکار عمل توماس ادیسون نابغه عصر خود مرتبط دانست که با ۱۵ عدد شمع و تعدادی آینه، نوری شبیه به نور روز جهت یک عمل جراحی فراهم کرد. چراغ سیالیتیک به ۳ صورت سقفی که به وسیله ریل جابجا می شود، دیواری که بوسیله بازوانی حرکت می کند و یا پرتابل زمینی پایه دار و متحرک و دارای چرخ بوده و می توان آن را تغییر مکان داد تولید می گردد.
چراغ سیالتیک باید قابلیت چرخش تا ۳۶۰ درجه را داشته باشد سطح روشنایی مناسب برای جراحی ۱۲۰۰۰ لوکس می باشد (باز هم مقدار روشنایی به نظر پزشک بستگی دارد).
اندازه میدان نوری چراغ سیالیتیک به قطر ۱۶ سانتیمتر و در عمق ۵۰ سانتی متر و حداقل فاصله کانونی ۶۵ سانتیمتر می باشد. لامپ های بکار رفته در چراغ سیالتیک عبارتند از لامپ هالوژنی، تنگستن یا زنون. لامپ زنون گران تر است ولی تابش نور آن در یک وات مصرفی بیشتر از لامپهای دیگر است.
۲۰۰۰۰ LED حدودا طول عمر لامپ های مورد استفاده در چراغ سیالیتیک رشته ای ۱۰۰۰ ساعت و لامپهای گازی ۵۰۰۰ ساعت می باشد. منابع تامین ولتاژ مورد نیاز برای راه اندازی چراغ های برق شهر می باشد. تعدادی باطری ذخیره جهت قطع احتمالی برق شهر در چراغ سیالتیک تعبیه شده است. چراغ های سیالیتیک جدید به صورت تک قمره و دو قمره و سه قمره می باشد که هر کدام دارای چند بخش مجزا هستند. شدت نور به وسیله ولوم و دیمر قابل تنظیم است.
برگرفته از کتاب: آشنایی با دستگاه های پزشکی
نویسنده: محمد سرشار
نظرات کاربران