کلیه سوزن نخ های جراحی به یک شکل و اندازه نیستند؛ چون در عمل جراحی مختلف و گوناگون شکل و سطح مقطع سوزن با توجه به محیط جراحی متفاوت است. سوزن در شکل های مختلف تولید میشود که مهم ترین آن ها بشکل زیر است.

در هر عمل جراحی سوزن خاصی مورد استفاده قرار میگیرد سوزنهای دایره ای کات راند و اسپاچولا که در سایزهای مختلف وجود دارد و بنابر عمل نوع سوزن توسط پزشک انتخاب می گردد مثلاً سوزنهای دایرهای در عمل های چشم و دهان که گردش سوزن کم باشد مورد استفاده قرار می گیرد و سوزن راست برای دوختن روده مورد استفاده قرار می گیرد برای دوختن نسوج نرم سوزن راند، نسوج سخت و سفت سوزن ،کات جهت چشم سوزن اسپاچولا جهت کبد سوزن بلانت (کبدی) و …..
علامت اختصاری و استاندار نخ های پزشکی
علامت اختصاری نخ ها بصورت زیر میباشد:
کرومیک: C
پلین: P
ویکریل و سوپابن: B
سیلک: S
پلی پروپیلن: L
نایلون: N
V :PVDF
یکی از استانداردهای نخ و سوزن جراحی استاندارد USP در آمریکا می باشد بنا بر تحقیقات این موسسه مدت زمان جذب هر نخ بنا بر ضخامت و نوع نسوج بدن متغیر است به عنوان مثال اگر گفته میشود نخ پلین بین ۷ تا ۱۴ روز و یا کرومیک بین ۱۴ تا ۲۸ روز قابل جذب است بنا بر همین نظر می باشد.
نخ های کات کوت رشته های به هم بافته است لذا اعمال چرخشی سبب از هم گسیختگی احتمالی آن میشود حتی الامکان باید از این امر خودداری گردد.
نخ pp همان نخ تک رشته ای پلی پروپیلن غیر قابل جذب است که جهت بستن پوست به کار میرود. هر چه قطر نخ بیشتر باشد زمان بیشتری جهت جذب مورد نیاز است. نخ های طبیعی مانند ،پلین مشتق است از لایه سروز روده گاو (bovine) یا لایه زیر مخاطی روده گوسفند (ovine) می باشد.
نخ های پزشکی اتیکن و بی براون Ethicon BBrraun
یکی از معروف ترین شرکتهای تولید کننده نخ پزشکی در دنیا شرکت اتیکن میباشد که سال ها در ایران فعالیت داشته و دارد ولی خوشبختانه به دلیل تولیدات داخلی و قیمت بالای ارز از واردات آن کاسته شده است. محل اصلی کارخانه اتیکن انگلستان در شهر ادینبورگ می باشد ولی در آمریکا و فرانسه هم با همین اسم تولید میشود و به دلیل حساسیت بیش از اندازه در کیفیت نخ پزشکی اتیکن به خصوص در نخهای ظریف در زیر میکروسکوپ بازبینی میشود یکی دیگر از کارخانه های معروفی که در دنیا به تولید نخ پزشکی می پردازد شرکت بی بران آلمان است که نخ های آن در ایران نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
برگرفته از کتاب: آشنایی با دستگاه های پزشکی
نویسنده: محمد سرشار
نظرات کاربران